Etetés

ETETÉS

Cicamentő Alapítvány lévén szoktunk kapni adományként eledelt, ezért mindig változó, hogy éppen mivel etetünk. Érdemes törekedni arra, hogy minél magasabb hústartalmú eledeleket adjunk a kedvencünknek hiszen a macska ragadozó állat. Hasznos átböngészni a tápok, konzervek leírását a hústartalom után kutatva, meg fogunk lepődni, hogy az agyon reklámozott ételekben mennyi gabona, színezék, cukor van, amikre aztán a cicáknak egyáltalán nincs szükségük.  Próbáljunk gabonamentes ételt választani magas hústartalommal, ebből kevesebbet is esznek a cicák, és a szőrük minőségének, a vitalitásuknak is jobbat teszünk vele.

  • Száraztápok – A legkedveltebb etetési mód, egyszerű, kényelmes. Jól meg kell választani a tápot, és mellé megfelelő mennyiségű friss vizet kell kínálni a cicáinknak. Ivartalanított állatoknak érdemes sterilizált cicáknak való tápot választani, mert ők fokozottan hajlamosak a vese- és a húgykő képződésre, amik elég kellemetlen tünetekkel járó, akár életet is veszélyeztető megbetegedések. Az sterilizált cicáknak való tápok úgy vannak összeállítva, hogy figyelembe veszik a cicák megváltozott  anyagcseréjét. Alacsonyabb a tápok kalóriatartalma, és csökkentik a vizelet PH értékét – ezzel megelőzve a húgykőképződést.
  • Konzervek, alutasakosak – Itt is részesítsük előnyben a magasabb hústartalmat.
  • Házi koszt – Itt különböztessük meg a “pörköltöt ettünk, majd azt kap a cica is” típust, és a cicáknak készülő főtt hús+köret verziót. Előbbi egyáltalán nem jó, kifejezetten káros az állat egészségére, mert sem fűszeres sem sós ételekre a cicáknak nincs szükségük. A kifejezetten cicáknak készülő főtt hús+köret azonban számos előnnyel jár, hasznosnak tartjuk, de sajnos a cicamentésben nehezen lenne kivitelezhető ez az etetési forma.
  • Nyers etetés – ha érdekel bővebben a téma, akkor a facebookon vannak erre nagyon jó csoportok. Sok cicánál nálunk ez nem igazán járható út, de nagyon szimpatikus a filozófia, és azt gondolom, hogy egy jól összerakott étrend, és mellé a táplálékkiegészítők jót tesznek a cicának.

Nálunk jellemzően reggel és este kapnak a cicák konzervet, és mellette egész nap van kint nekik száraz táp, és friss víz.

Tiltott ételek:

Nyers sertéshús, hagyma (nyersen, főve, sütve is), fokhagyma, alkohol, csokoládé, dió- és mogyorófélék, gomba, fűszeres ételek, puffasztó ételek (karalábé, bab, káposztafélék), mazsola

ITATÁS

A cicáknál nem alakult ki a szomjúságérzet, a ragadozó létformával az elfogyasztott prédával már a folyadékbevitelt is megoldották, de manapság már sajnos a száraz tápok lettek a legfontosabb táplálékforrás, ami mellé nagyon sok vizet kellene elfogyasztaniuk. Ennek hiányában kövek keletkezhetnek a vesékben,  a húgyutakban, ami igen fájdalmas állapotokhoz vezet, akár a cica életét is veszélyezti.
Fontos tehát, hogy minél több vizet fogyasszon a cica, ezért érdemes a lakás különböző pontjain elhelyezni vizes tálakat, és ezekben friss vizet tartani. Érdemes kísérletezni az edények típusával is (sok cicának csak a kerámia vagy üveg tál felel meg) esetleg cicaitató kutat bevetni, hátha a csobogó vízből szívesebben iszik a cicus.