Gyakran Ismételt Kérdések

  • Ingyen van?

Ingyen elvihető, de nem… sajnos nincs ingyen.

Ezeket a cicákat mi legtöbbször az utcáról szedjük össze hol jobban, hogy csak közepesen leromlott állapotban. Sokszor még életükben nem érintette őket emberi kéz, vannak akik hosszas szocializációra szorulnak. Hogy mennyibe is kerül míg gazdis lehet egy cica…? 

Amikor egy cicát megtalálunk az az első, hogy kap egy spot on-t, ami elpusztítja az esetlegesen jelen lévő parazitákat. (Kóbor cica esetén a feltételes mód nem is indokolt, mert parazita mindig akad, csak a fertőzöttség mértéke a kérdéses.) Aztán az első állatorvosi viziten eldől, hogy milyen az általános állapota a cicának, kell-e várni az ivartalanítással míg felerősítjük, vagy akár rögtön meg lehet csinálni a műtétet. Kandúroknál ez egy rövid, nagyjából negyed órás beavatkozás, nőstényeknél valamivel komplikáltabb műtét, arra időpontot kell egyeztetni, és ott a lábadozási idő is hosszabb (7-10 nap) amely időtartamra helyet kell számára biztosítani.

Nézünk neki egy tesztet a legfontosabb fertőző betegségekre és míg megmutatja magát az eredmény, addig hevesen imádkozunk, hogy negatív legyen. Ha jól imádkoztunk, és negatív, akkor megkaphatja a cica az első kombinált oltását is, amiből 3-4 hét elteltével kell kapnia még egyet az alap immunizációhoz.

Az első kombinált oltásig ez nagyjából 25-30.000 Ft. Vegyük azt, hogy nem fekete, nem idősebb a cica, és a tesztjei is negatívak lettek, mert ellenkező esetben nem sok esélyünk van nekik gyorsan gazit találni. Gyönyörű szép a cica, meghirdetjük, akad jelentkező is, pár nap múlva találkozó, kölcsönös szimpátia, tudja vállalni a gazdi az örökbefogadási feltételeinket, és újabb pár nap elteltével már a cica gazdinál van. A legeslegjobb esetben ez egy hét alatt lezajlik, a második oltását már a gazdi adatja be neki. Egy hétig etetni, almozni kell, takarítani a cica után. Napi 500 Ft ellátással lehet cicánként számolni, amiben benne van a száraz eleség, a konzerv, az alom, a mosó- és fertőtlenítő szerek is, ez egy hétre cicánként 3.500 Ft.

Tehát ha a legjobb esetet vesszük, hogy egy jó általános állapotban lévő,  kedves, problémamentes cica, a lehető legrövidebb időn belül gazdihoz kerül az nagyjából 30-35.000 Ft-ba kerül. És miután ennél csak problémásabb esetek vannak… az állapot, és a nálunk eltöltött idő függvényében mire gazdihoz költözhet egy kis utcai kóborka az átlagosan  50-60.000 Ft.

Nálunk nincsen elvárt támogatási összeg, nem várjuk el, hogy MINDEN költségét kifizesd a cicának, viszont ezek olyan tételek, amiket ha nem “készen kapod”, akkor neked is el kellene végeztetned, vélhetőleg sokkal drágábban ezeknél az áraknál. Arra kérünk, hogy amennyivel tudod, amikor csak tudod támogasd a munkánkat! Abból a pénzből mi egy újabb cicának tudunk esélyt adni, hogy  ne az utcán, szenvedések között, hanem egy szerető családban élje le az életét.

  • Szobatiszta?

Igen, a cicáink kivétel nélkül mind szobatiszták, ahogy a cicák túlnyomó többsége is. Szeretik a dolgukat homokba, vagy apró kavicsba végezni, ha találnak ilyesmit, akkor ösztönösen azt használják az ürítésre  – már a pár hetes kiscicák is. A cicáink ismerik és használják a fedeles és a nyitott almokat is. Az almot tisztán kell tartani, naponta akár többször is kiszedni a benne rejlő csomagokat, és akkor nem lesz  probléma.

  • Nem rongálja a bútorokat?

Ha biztosítunk a cicának megfelelő kaparófát,  cicabútort, akkor jó eséllyel meg fogja kímélni a kanapét, a székeket, és a tapétát. Elegendő akár egy magasabb kaparóoszlop is, azt is nagyon szeretik használni, a lényeg, hogy olyan méretű legyen, hogy a cica jól ki tudjon rajta nyújtózni.