Egészségügy

EGÉSZSÉGÜGYI TEENDŐINK CICÁNKKAL:

A cicákat alap immunizációval igyekszünk örökbe adni.  Az alap immunizáció a gyakorlatban többnyire 2 védőoltást jelent, amelyek között a gyártó által ajánlott időszak (terméktől függően 2-4 hét) telik el.  Ha ez a 2 oltás bármilyen körülmény miatt nem tud megvalósulni, akkor a gazdinak kell a megfelelő oltásokkal, a szükséges időben ellátni a cicát. Az alap immunizációt követően az oltásokat a megfelelő védelem eléréséhez évente ismételni szükséges.

  • féreghajtás – a cicánk, és a magunk védelme érdeklében is rendszeresen (3 havonta) végezzünk féreghajtást!

Kóbor cicák esetében parazitákkal szinte mindig találkozunk, ezért miután hozzánk kerülnek egy széles spektrumú rácsepegtető oldattal (többnyire Advocat) kezeljük őket azonnal, ami a külső és belső parazitákra is hat. Hatástalanítja az atkákat, bolhákat, kullancsokat, és a férgek nagy részét is. Ezt követi később a cica állapotának függvényében egy erős, minden ismert féregre, és néhány egysejtű parazitára is ható féreghajtó készítmény (legtöbbször Ferdocat tabletta, vagy paszta illetve Milbemax). Amikor átadjuk neked a cicát az örökbefogadási szerződésben feltüntetjük, hogy mikor, és milyen féreghajtó készítményt kapott utoljára. Ettől a dátumtól számítva 3 hónapon belül esedékes a következő féreghajtás. Állatpatikában tudsz ehhez venni készítményeket, több fajta is létezik, mi jelenleg a fenti termékeket használjuk legtöbbször, ezek elég átfogó védelmet biztosítanak. A készítményeket a cica súlyához mérten kell adagolni, az állatorvos, vagy az állatpatika ellát erre vonatkozóan információkkal. Hasznosnak találjuk, ha a két terméket felváltva adod a cicának, az egyik egy nagyon széles spektrumú féreghajtó, a másik bolhák, atkák, szúnyogok ellen is véd, valamint féreghajtó is. Bár bolhával, atkával egy benti cica nem nagyon találkozik, azért nem árt időnként ezek ellen is védekezni, mivel a petéket akár a cipőtalpunkon is behurcolhatjuk a lakásba. Jónak tartjuk ha felváltva alkalmazunk tablettát, és rácsepegtetős spot on oldatot, ami a férgeken túl ezeket az élősködőket is hatástalanítja. A paraziták ellen mindenképpen védekeznünk kell, ez nem tréfa, ezek akár az emberre is veszélyt jelenthetnek. Rendszeres féreghajtás mellett azonban nyugodtak lehetünk, a kedvencünk nem jelent veszélyt a környezetére.

  • állatorvosi látogatás

Az évenkénti védőoltások beadatása jó alkalom arra, hogy kedvencünket alaposan átnézessük. Természetesen, hogy ha bármilyen probléma van a cicával, akkor azonnal orvoshoz kell vinni, de évenkénti oltás jó alkalom arra is, hogy az állatorvosunk szemügyre vegye a cica fogazatát, általános állapotát.

  • ivartalanítás

Mentett cicáinkat igyekszünk ivartalanítva átadni, azonban ha erre valamiért még nem került sor, akkor ennek elvégzése a gazdi feladata lesz. Kandúr cicáknál ez jellemzően csak egy pár perces műtét, általában még csak ölteni sem kell a műtét helyét, a cica legtöbbször ha már kitisztult az altatótól ugyanolyan életet él, mint műtét előtt. Nagyjából 1 hónap mire a tesztoszteron kiürül a szervezetéből, ezt követően számíthatunk rá,  hogy még kedvesebbé, simulékonyabbá és nyugodtabbá válik az állat. Nőstény cicáknál egy kicsit komolyabb a beavatkozás, miután egy hasi műtétről van szó, átlagosan 7-10 nap a lábadozási idő. Tapasztalataink szerint minél fiatalabb egy cica annál kevésbé viseli meg a műtét, a műtét napján szoktak kicsit kótyagosabbak lenni, esetleg a következő napon, azt követően pedig folytatják az addigi életvitelüket. A seb gyógyulásáig érdemes vigyázni a sebükre gallérral vagy ruhával. (A gyors gyógyulásra jellemző,  hogy legtöbbször maga a gallér viselése jobban zavarja őket, mint a seb a pocakjukon.)

Itt találsz nagyon jó írásokat, cikkeket, videókat a témában, érdemes őket átböngészni:

Zállatorvos

Humoros ismeretterjesztő kisfilmek elsősorban a kisállat-egészségügy témájában, melyeknek Dr Simanovszky Zoltán állatorvos a szerzője. Szórakoztató csatorna, sírva röhögős videókkal.

Mancsok Állatorvosi Rendelő honlapja

Dr. Csikós Károly egy elismert állatorvos, a Mancsok Állatorvosi Rendelő  tulajdonosa, az ő tanácsai olvashatóak itt, egészségügyi tudnivalók, fontosabb ismeretek bemutatása.

Mindent a Maine Coonról

Ugyan az oldal a Maine Coon fajtáról íródott, mégis jó szívvel ajánljuk a böngészését mindenkinek, mert nagyon sok általános információ van rajta összeszedve, és rendszerezve, nagyon hasznos oldal.