Tudnivalók, gazdinak jelentkezés

Kedves Érdeklődő!

Először is nagyon örülünk, hogy mentett cica örökbefogadásán gondolkozol, és rátaláltál az oldalunkra. Összeszedtük első körben mit kell tudnod. Az írás hosszú, de MINDENKÉPPEN OLVASD VÉGIG ha tőlünk szeretnél cicát örökbe fogadni! Kérlek tiszteljük meg egymást, és ne raboljuk egymás idejét azzal, hogy olyasmit kérdezel, amire leírtuk a választ, vagy, hogy eljössz látogatóba de kiderül, hogy mégsem vállalhatóak számodra az itt megfogalmazottak. A legtöbb állatmentő szervezetnél hasonló szabályok vannak érvényben, de ha először találkozol ezzel, akkor tisztáznunk kell pár alapvető dolgot. Amennyiben elfogadhatóak számodra a leírtak, akkor tárt karokkal várunk leendő gazdijaik körébe.

Szeretnénk elmondani Neked, mi a cicákat civil szervezetként, család, munka, minden egyéb kötelezettségünk mellett mentjük, ebből a tevékenységből nem származik bevételünk, sőt… Éppen ezért nem mindegy, hogy a cicáink hová, milyen körülmények közé kerülnek, nem megszabadulni szeretnénk tőlük, hanem szerető, végleges otthont találni számukra.

Főbb tudnivalók:

  • KIZÁRÓLAG LAKÁSBAN TARTÁSRA, vagy macskabiztos kerítéssel ellátott udvarba, teraszra,  zárt cicafuttatóba való kijárással adunk örökbe cicát.

Hogy miért?

Egyrészt azért, mert a cicákra számos veszély leselkedik az utcán. Hetente kerülnek a látóterünkbe balesetes cicák, olyanok, akiket meglőttek, vagy megmérgeztek, esetleg megharapta őket egy kutya. Sokuknak van a látható sérüléseken túl olyan fertőző betegségük (FIV, FeLV, FIP ) amelyek jelentősen lerövidítik az életüket, ezekre nem minden esetben létezik védőoltás sem. A lakásban tartott cicák várható élettartama 14 év, míg ez a kijárós cicák esetében mindössze 4-6 év.

Másrészt sokat dolgozunk azért, hogy ezeket a cicákat megmentsük,  orvoshoz juttassuk, ellássuk őket, és gazdit keressünk számukra. Túl a munka részén ez anyagilag is komoly erőfeszítést kíván mind a munkánkat támogatóktól, mind részünkről. Mi ezt örömmel megtesszük a cicákért, de nem szeretnénk, ha aztán kijárósként pár nap múlva eltűnne egy mentvényünk, vagy elütné egy autó. Reméljük megérted…!

És aztán harmadrészt pedig azért, mert ahogy azt az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről kimondja: “Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.”  / 5. § (1)15 / 

  • A cicáinkat ivartalaníttatjuk, vagy ha ezt a cica kora, egészségi állapota vagy a körülmények nem teszik lehetővé, akkor szerződésben vállalt IVARTALANÍTÁSI KÖTELEZETTSÉGGEL vihető el tőlünk az állat.

Mi pontosan tudjuk mennyi kóbor, gazdátlan állat van az utcákon, hidd el, nincs szükség többre. Túl a nem kívánt szaporulatok megelőzésén egy ivartalanított állat nyugodtabb, egészségesebb és ragaszkodóbb, egy sor betegség számára nem jelent a jövőben veszélyt. És persze nem utolsósorban nem lesznek az ivarzással járó kellemetlen tünetek, úgy mint kandúrért óbégatás heteken keresztül, vagy agresszív viselkedés, és jelölgetés.

  • Szerződéseben vállalt OLTÁSI KÖTELEZETTSÉGGEL adunk örökbe cicát.

Az oltások védik a cicát a különféle fertőző betegségektől, amelyeket akár a cipőtalpunkon vagy a ruhánkon is összeszedhetünk, és megfertőzhetjük vele kedvencünket. Amennyiben van rá lehetőségünk alap immunizációval igyekszünk ellátni a mentett cicáinkat, akiknek már csak évente 1 ismétlő oltásra van szükségük. Ha ez nem lehetséges a körülmények, vagy az állat kora miatt, akkor ez a leendő gazdi feladata lesz, csakúgy, mint az ismétlő oltások beadatása.

  • Kizárólag ÖRÖKBEFOGADÁSI SZERZŐDÉSsel adunk örökbe cicát.

Ebben a szerződéseben a törvényben is előírt tartási körülményeket bontjuk ki kicsit részletesebben, illetve a leendő gazdi kapcsolattartásra vállal benne kötelezettséget. A szerződés minta megtalálható itt, kattints a linkre, és megnyílik:

MINTA_orokbefogadasi_megallapodás

  • CICAHÁLÓ felszerelése szükséges

A cicák biztonságának érdekében cicaháló felszerelését szoktuk kérni, amiről fényképet is kérünk. Cicahálót a szellőztetésre használt ablakokra kell felszerelni, illetve ha van, akkor a teraszt vagy a teraszajtót kell cicabiztossá alakítani. A cicák kíváncsi állatok, ha módjuk adódik egy kis kalandozásra nehezen tudnak ellenállni a csábításnak. Már pár emelet magasból is ha kiesik egy cica, akkor életveszélyesen megsérülhet, vagy ha ügyesen ki is forogja magát földetéréskor olyan sokkba kerülhet, hogy világgá szalad. Sokan azt gondolják nincs erre szükség, majd vigyáznak, de sok-sok állat örökbeadása, és sorsának lekövetése után számunkra nem kérdés, hogy ez egy olyan dolog, amihez muszáj ragaszkodnunk.

  • örökbefogadás MÁSIK CICA MELLÉ

Ha másik cica/cicák mellé szeretnél örökbefogadni tőlünk állatot, akkor mint ahogyan Te is egészséges, oltott, ivartalanított állatot szeretnél, mi is elvárjuk, hogy a meglévő cicád is ilyen legyen. Ilyen esetekben az oltási könyvről szoktunk kérni fotót. Ez felelős gazdiknak nem probléma, és mi csak felelős gazdiknak szeretnénk cicát örökbeadni.

  • Ajándékba NEM ADUNK cicát

Ha ajándékba szánod a cicát, akkor rossz helyen jársz, mert mi nem adunk örökbe élőlényt, és kérünk, hogy Te se tedd! Nagyon fontos a személyes szimpátia az állat és a gazdi között, az, hogy neked tetszik egy cica, és jól kijöttök nem jelenti azt, hogy a megajándékozottat is így fogja kedvelni – és viszont. Az örökbefogadás felelős döntés, bízd ezt arra, aki a gazdája lesz a cicának!

  • ISMERKEDÉS

Ha a fentebb leírtakat elolvastad, és tudsz velük azonosulni, akkor kérjük, hogy a facceebook oldalunkon, privát üzenet formájában vedd fel velünk a kapcsolatot.

https://www.facebook.com/barkacicamentoalapitvany/

Ha bármelyik ponttal kapcsolatban vannak fenntartásaid, vagy problémát okoz, akkor valószínűleg nem mi leszünk az a szervezet, ahonnan örökbe tudsz fogadni, mi nem szeretnénk ezekben  alkudozni. Tudjuk… számos feltételt támasztunk, de a sok-sok örökbefogadónk példázza, hogy ezek nem teljesíthetetlen feltételek, a cicák biztonságát szolgálják.

Most már mindent tudsz, már csak az van hátra, hogy írj nekünk.  Kérjük ne vedd tolakodásnak a kérdéseinket! Mentett cicáink már sok megpróbáltatáson mentek keresztül, szeretnénk nekik körültekintően kiválasztani a családot, ahol sokáig élhetnek boldogan, szeretetben.

Az üzenetet követően felvesszük veled a kapcsolatot, kapsz tőlünk egy kérdőívet, amit ki kellene tölteni. Ha minden részletet megbeszéltünk a levelezésben és úgy döntünk szeretnénk veled találkozni,  egyeztetünk a személyes találkozásra egy időpontot. (Ezek az ismerkedések elég változatos időpontokban lehetnek a munkahelyi beosztásunktól függően. Sajnos ebben a tekintetben kényszerpályán mozgunk, nincs lehetőségünk a megadottaktól eltérő időpontokban ismerkedéseket szervezni, ebben kérjük a megértésedet!) Gödöllőn fogunk várni, valamelyikőnk otthonában. Ilyenkor rendszerint jelen van az összes gazdikereső cicánk, úgyhogy mindenkit meg tudsz ismerni. Azok a cicák, akik nincsenek karanténban (egészségesek, megvan az összes oltásuk, és ivartalanítottak) többnyire a nappaliban garázdálkodnak, tudsz velük szabadon játszani, barátkozni. Számunka fontos, hogy kölcsönös szimpátia legyen a leendő gazdi, és a cica között, ha több jelentkező is akad egy cicára, akkor elsődlegesen azt figyeljük kivel működött jól együtt a cica.

Javasoljuk, hogy érkezz nyitottan! Gyakran megesik, hogy nem azzal a cicával alakul ki a személyes szimpátia, aki fénykép alapján felkeltette az érdeklődést. Nagyon szeretünk ezeknek az egymásra találásoknak a tanúi lenni, amikor a cica kiválasztja a gazdit, lecövekel a vendégünk lábánál, bemászik az ölébe, belesimul a tenyerébe, rajongva nézi. Ugyan a korábbi 5 látogatónál a szekrény alatt kuksolt, de most egyszeriben ott tekereg, játszik és  bújik. Tudja, érzi, hogy itt jó helye lesz.

Ha mindkét részről megvan a szimpátia 🙂 akkor azt szoktuk kérni, hogy egyet-kettőt még aludjon a gazdi az örökbefogadásra, és ha pár nap múlva is azt gondolja, hogy ez a cica hiányzik az életéből, és a lakást is sikerült felkészíteni a kis jövevényre, akkor lehet elvinni a cicát.